O BLOGU I BLOGOVANJU

O BLOGU I BLOGOVANJU post thumbnail image

Pozdrav dragi čitaoče! Na početku da se predstavim. Zovem se Gorica Vukić, i ja sam SFI TIM LIDER.

U ovom postu, pažnju ću posvetiti temi Bloga i Blogovanja. Trudiću se, da ti na jednostavan i lak način, predstavim samu materiju, kao i osnovne korake koje je, na početku pokretanja svog bloga potrebno da znaš.

U mom postu O BLOGU možeš pročitati da se bavim Affiliet marketingom, kao partner i saradnik SFI kompanije. Cio moj blog je bio namjnjen baš poslu kojim se bavim, ali sam odlučila da sve to malo proširim i podignem na jedan viši i kvalitetniji nivo.

Kao što sam na samom početku i rekla, ovaj post će obrađivati osnovne stvari, koje je potrebno da znaš, da bi počeo raditi na internetu. Saznaćeš šta je:

 • Blog
 • Blogovanje
 • Kako postati blogerom
 • Koji su razlozi za pokretanje bloga
 • Potrebno da bi se bavio blogovanjem
 • Šta mi blogovanje može donijeti
 • Da li se i ja mogu baviti blogovanjem
 • Kako se zarađuje preko bloga

Ovo su samo osnovne stvari, koje ćeš danas naučiti. Moja topla preporuka je, da cio članak pažljivo pročitaš, jer će ti sve to pomoći, da stekneš uvid šta je, na samom tvom početku potrebno da znaš. Kasnije ću napisati još nekoliko članaka na ovu temu, a sve one će ti pomoći da proširiš svoje znanje, koje ćeš prenijeti na svoj blog.

Planiram da sve te članke sakupim na jedno mjesto, u vidu jednog vodiča. Pored tih tekstova, naći će se i drugi, koji će isto tako biti važni za samu knjigu. Kada bude gotova, i spremna za objavljivanje, moće ćeš je preuzeti na samom blogu u PDF formatu.

Važno je da shvatiš jedno: Ovo što ja pišem je moj stav, i moje viđenje svega ovoga što sam naučila u samom procesu priprema, za stavaranje ovog bloga. Trebalo mi je dosta vremena, da sve te podatke, činjenice, savjete, kao i razna uputstva, savladam i shvatim, da bih sve to mogla da primjenim na svoj blog.

ŠTA JE TO BLOG

Na samom početku, da vidimo šta je to blog. To je u stvari, tvoj dnevnik na internetu, na kome možeš zapisivati svoje misli, znanje i vještine koje posjeduješ, ali i mnoge druge stvari koje se dešavaju u tvom životu, i to želiš da podijeliš sa drugim ljudima.

U samim svojim začecima, stvaranja i razvoja kao forme, blog je to i bio. Tvoj dnevnik i mjesto na kome ćeš sve zapisivati i dijeliti sa drugima.

Vremenom se sama struktura, kao i namjena samog bloga mijenjala. Sada je sve to drugačije. Blog je postao alat i sredstvo, pomoću koga možemo da svojim čitaocima predstavimo ono što radimo, i da od njih napravimo svoje kupce, klijente ili saradnike.

Kao što si na samom početku ovog teksta pročitao, blog sam isključivo pokrenula za obuku mojih novih saradnika. To i dalje ostaje njegova primarna uloga, sa jednom malom razlikom, što ću sada ovom vrstom tekstova, pomoći većem broju ljudi, koji žele da pokrenu svoj posao na internetu. Tekstovi će biti sastavljeni tako, da ih svi mogu razumjeti i koristiti.

Preko svog bloga, možeš da upoznaš nove ljude, da im predstaviš svoj hobi ili biznis. Možeš se povezati sa drugim blogerima, koji imaju ista interesovanja kao i ti, i da podijeliš sa njima svoja iskustva. Takođe, možeš se povezati sa velikim preduzetnicima, koji će prepoznati tvoj potencijal, i ponuditi ti saradnju u tvojoj oblasti poslovanja, tj. u niši tvog bloga. Oko svog bloga, počećeš da stvaraš veliku zajednicu zadovoljnih čitalaca, a kasnije kupaca ili saradnika.

Blog možeš iskoristiti za razvoj svog poslovanja, kao i za stvaranje dugoročne pasivne zarade, i onda kada ne budeš moga raditi, tvoj blog će zarađivati. Naravno, svi koji pokrenu blog sa tom namjerom, to im je i glavni cilj. Da bi to postigao, potrebno je puno truda i rada da bi se blog postavio na stabilne temelje i počeo da donosi zaradu.

Da sada sumiramo glavne zaključke, koje smo iz ovog teksta izvukli:

Blog je tvoj alat u tvom poslovanju, i tako treba da ga posmatraš i tretiraš, i kao svaki alat sa kojim radiš na svom poslu, potrebno je da ga održavaš. To se postiže samo tvojim redovnim objavljivanjem tekstova, kao i samim proširivanjem tvog bloga.

Jedino, redovno održavan i ažuriran blog, donosi rezultate i zaradu!

ŠTA JE TO BLOGOVANJE

Reći ću to ovako: Blogovanje je tvoj novi posao, a blog je tvoj alat u tvom poslu. Tako ga trebaš posmatrati i tretirati. Kako ćeš ga raditi, zavisi samo od tebe. Da bi bio uspješan u ovom poslu, potrebno je puno ljubavi, volje i želje, jer bez toga, ni jedan posao se ne može raditi. Takođe, potrebno je da ti to predstavlja zabavu, jer kad se nešto radi sa uživanjem, onda je uspjeh zagarantovan.

Da se ne zavaravamo: Blogovanje jeste zabavno i interesantno, ali nije jednostavan i lak proces. Potrebno je puno rada, učenja, kao i savladavanje potrebnih vještina, da bi u tome uspio. Ništa se ne postiže preko noći, zato budi uporan i istrajan, a rezultati neće izostati.

Najteži i najzahtevniji dio samog procesa, je nastajanje ideje tvog bloga. Šta ćeš pisati, kako ćeš to pisati, koje slike staviti, kako i gdje te slike prilagoditi tvom blogu, koje ćeš dodatke unijeti.

Nemoj da te ovo uplaši i obeshrabri. Za te detalje, sam tu ja, da ti svojim pažljivo kreiranim tekstovima, pomognem oko nesmetanog nastajanja tvog bloga. Ovdje ćeš na jednom mjestu, pronaći sve odgovore za sva tvoja pitanja, kako kroz same tekstove na blogu, tako i kroz posebno urađenim email kursevima, biltenima, brošurama, knjigama, koje možeš preuzeti u PDF formatu sa ovog bloga.

KAKO POSTATI BLOGEROM

Većina ljudi, baš kao i ti, ima neki svoj hobi, neku svoju zanimaciju. Možda posjeduješ neke vještine koje drugi nemaju, radiš neki posao o kome znaš više od drugih.

Zašto je ovo važno?

Važno je zato, što si kroz taj rad stekao i vještine, koje su potrebne svakom blogeru:

 • Ljubav prema tome što radiš
 • Strpljenje
 • Volju
 • Motivaciju
 • Upornost

Sve te osobine moraš posjedovati da bi bio uspješan bloger. Ali, najvažnija stavka od svega ovoga je da odabereš temu o kojoj voliš pisati. Zato sam i napisala ono na početku ovog dijela teksta. To je tvoja opsesija, tvoja ljubav, tvoja posvećenost nečemu.

Možeš pisati o svemu što voliš, i što ti pruža zadovoljstvo i radost, dok to radiš.

Da zaključimo: Bloger može postati svako ko razumije ono o čemu piše, i da postoji dovoljno veliko interesovanje za tvoje postove. Važno je da posjeduješ kvalitet u tekstovima, i da pišeš iz duše i sa emocijama, a prije svega, da u svom sadržaju pružiš čitaocima nešto od čega će imati koristi, ili će naučiti nešto novo.

KOJI SU RAZLOZI ZA POKRETANJE BLOGA

Puno je razloga za pokretanje bloga. To može biti ljubav prema nekom hobiju, kao što je kuvanje, ručni radovi, može biti sport, knjige, ili nešto sasvim drugo, što voliš i želiš da radiš.

Pokretanjem svog bloga, sve te tvoje hobije, tvoja interesovanja i pasije, možeš da predstaviš drugim ljudima, da sa njima podijeliš svoja iskustva i interesovanja, i da tako, oko svog hobija okupiš svoje čitaoce.

Pokretanje bloga je zaista zabavno, interesantno i zanimljivo. Naravno, postoje tu tehnički detalji, oko kojih ću ti ja pomoći. Kada prođeš osnovne korake, i oformiš svoj blog, tebi ostaje najznanimljiviji dio samog procesa, a to je pisanje i stvaranje tvojih tekstova. Bloger je zaista srećna osoba, jer se bavi poslom koji voli, i koji mu pričinjava beskrajno zadovoljstvo.

Ovo su samo od nekih razloga, zašto bi trebao pokrenuti svoj blog. Postoji ih još mnogo, ali ipak jedan je najvažniji, a to je mogućnost zarade preko svog bloga.

Zapamti samo jedno. U toku stvaranja tvog bloga, ne smiješ da misliš na zaradu, jer ti tada opada kreativnost, tada sve radiš mehanički, u tvoji postovima nema duše, nema emocija. To ostavi po strani, i posveti se svojoj pravoj ljubavi. Ako tako radiš, tvoj blog će imati posjećenost, i naravno tvoja zarada će početi da dolazi. Namjerno sam taj dio ostavila za kraj, jer želim da te fokusiram na mnogo važnije segmente u nastajanju tvog bloga.

Na ovu temu, pripremam jedan poseban post, koji će uskoro biti objavljen. U njemu ću mnogo detaljnije opisati sve razloge, zašto bi trebalo imati svoj blog, i baviti se blogovanjem.

ŠTA JE POTREBNO DA BI SE BAVIO BLOGOVANJEM

Postoje dvije kategorije stvari i vještina, koje su ti potrebne da bi se bavio blogovanjem.

Prva kategorija su stvari tehničke prirode, bez kojih ne možeš ni početi da se baviš ovom vrstom posla. Tu spadaju:

 • Kompjuter ili laptop
 • Tablet ili malo bolji telefon
 • Stabilan internet
 • Fotoaparat i kamera
 • Dodatni mikrofon i osvetljenje

Za početak, trve tri stavke su potrebne. Naravno, ne sve to, ali jedno ti je potrebno, kao i stabilan internet. Ostale dvije možeš dodati nešto kasnije, ako osjetiš potrebu za tom vrstom tehnike.

Druga kategorija je malo kompleksnija, i ona zavisi samo od tebe, i tvoje volje da se baviš ovim poslom. Ova druga kategorija spada u tvoje vještine, koje su ti neophodne, za pokretanje tvoje uspješne blogerske karijere. To su:

Tvoja ljubav i posvećenost prema tom poslu, jer blogovanje je upravo to, tvoj novi posao,a blog tvoje novo radno mjesto. Ako mu na samom startu pristupiš na taj način, i tako ga uvijek vrednuješ i posmatraš, uspijeh je tu. Ali, blog treba da ti bude zabava i zadovoljstvo, jer ćeš samo tako stavrati uspješne i kvalitetne tekstove, koje će tvoji čitaoci voljeti i željeti da čitaju.

Da imaš ideju sa kojom ćeš pokrenuti blog, tj. da imaš o čemu ćeš pisati na svom blogu. Tema je veoma važna , jer je ona upravo ono što čini temelj tvog uspješnog bloga, kao i tvoje blogerske karijere.

Da sadržaj koji ćeš objavljivati, bude tvojim čitaocima od koristi, jer oni na tvoj blog dolaze baš zbog toga, da bi saznali i naučili nešto novo, i to što tu nauče, da primjene u svom poslu i životu.

Da svoje čitaoce redovno obavještavaš o svojim aktivnostima, da im redovno dostavljaš novi materijal.Tako ćeš čitaoce i posjetioce, zadržati na svom blogu.Koliko ćeš često pisati i objavljivati tvoje tekstove, opet zavisi samo od tebe. Vremenom, steći ćeš rutinu u pisanju i objavljivanju svojih priloga. Napominjem, najvažnije je da se baziraš na kvalitet, a ne kvantitet. Znači: nije bitna količina objava, već njihov kvalitetan sadržaj.

Da tvoj blog odiše pozitivnom energijom, jer čitaoci ne žele na blogu da čitaju o ružnim stvarima. U redu je, da ponekad, sa njima podijeliš svoje strahove i nedoumice, svoje neuspjehe, jer će te tada čitaoci vidjeti kao stvarnu osobu koja u životu griješi, ali i da uči na svojim greškama, a uz trud i rad ih ispravlja. Time svojim čitaocima pomažeš, da i oni ne naprave iste greške.

Najvažniji razlog dolaska čitalaca na tvoj blog, je da bi naučili nešto novo i korisno. To što nauče na tvom blogu, mogu kasnije da primjene u svom životu i poslu, da riješe neki problem, ili da urade zadatke koji im stvaraju probleme. Samo tako, sa pozitivnom energijom i stavom, tvoj blog će napredovati.

ŠTA MI BLOGOVANJE MOŽE DONIJETI

Blogovanje ti može donijeti mnogo koristi:

Preko njega se možeš povezati sa ljudima, koji imaju ista interesovanja kao i ti. Možeš sa njima da podijeliš svoja iskustva, i da im pomogneš da napreduju u svom poslu.

Možeš prenijeti ljudima svoje stavove, ideje,da im prezentuješ svoj proizvod ili uslugu. da čitaocima preneseš kakvu oni korist mogu imati od tvog proizvoda i kako im tvoja usliga može pomoći u njihom poslu ili životu. Na taj način, stvaraš zajednicu lojalnih čitalaca, koji ti kasnije mogu postati kupci, ili korisnici tvoje usluge. Time sebi stvaraš kredibilitet, i gradiš sebe kao brend.

Da sebi obezbjediš dugoročnu pasivnu zaradu, i to iz udobnosti svog doma. Rad na blogu ti to može donijeti, kao ni jedan drugi posao, koji bi radio. Kada više ne budeš mogao raditi, tvoj blog će donosti zaradu.

Najveća korist od blogovanja je to što ti donosi potpunu slobodu. Moći ćeš pisati svoj blog, vodićeš svoj posao, ali nećeš biti vezan za ograničeni prostor, nemaš radno vrijeme, i nemaš šefove, koji ti vise nad glavom. Sam ćeš odlučivati gdje ćeš raditi, kada ćeš raditi i koliko ćeš raditi. Svoje radno vrijeme određuješ sam sebi, i možeš ga prilagoditi sebi i svojim potrebama.

Ako mi ne vjeruješ da blogovanje donosi svima potrebnu slobodu, onda pogledaj ovaj video zapis, i vidi odakle ja pišem svoj blog, i vodim svoj posao. Znam, da ću ako budem uporna i istrajna, cijeli dan ovako biti naplaži, ili na nekom drugom lijepom mjestu, kao i putovati mnogim drugim zemljama, upoznavati nove ljude, njihove običaje i kulturu.

Ne propusti priliku, i ti to možeš postići!

DA LI SE I JA MOGU BAVITI BLOGOVANJEM

Da možeš. Za početak ti nije potrebno veliko znanje, a ni veliko iskustvo, to se stiče vrmenom. Nije ti potrebno ni veliko ulaganje, jer sasvim dobro može da posluži i neka besplatna platforma.

Važno je da samo to želiš i voliš da radiš, da imaš ideju o čemu ćeš pisati. Da tvoji postovi budu poučni, zanimljivi i korisni, kao i velika količina optimizma, jer pred tobom je puno rada i truda.

Sve ostalo se može naučiti.Potreban materijal za izgradnju i unapređenje tvog bloga, možeš naći ovdje, na ovim stranicama. Trudiću se da te redovno obavještavam o svemu što novo napišem, kao i da ti šaljem vanredne priloge, kurseve, brošure, knjige, a sve će to biti namjenjeno samo tebi, jer je meni svaki moj čitalac poseban, sa svojim posebnim potrebama. Pomoći ću ti da savladaš osnovne stvari, polako, korak po korak, i da ostvariš sve ono što si zamislio.

Ako imaš ljubav prema blogovanju, a ne znaš kako da to ostvariš, prijavi se svojom email adresom, pridruži se zajednici uspješnih, i uz malo truda i rada, postani i ti jedan od njih. Svi tekstovi su napravljeni tako, da na lak i jednostavan način naučiš i savladaš magiju, koja se zove blogovanje.

KAKO SE ZARAĐUJE PREKO BLOGA

Preko bloga, zarada se može ostvariti na nekoliko načina:

 • Sponzorisani postovi
 • Brnd ambasador
 • Affiliet marketing
 • Ponuditi svoje tekstove novinama i portalima
 • Postani frelancer
 • prodaj svoje znanje na blogu

Postoji još mnogo načina zarade preko bloga, a što ćeš ti odabrati, zavisi samo od tebe, a najviše od same teme tvog bloga. Ono što bih ja preporučila je Affiliet maketing i prodaj svoje znanje na blogu. U kasnijim tekstovima, detaljnije ću opisati, ova dva načina zarade. Sa njima, preko svog bloga, zaradu možeš ostvariti relativno brzo, već u periodu od nekih6-8 mjeseci svog rada. Osim što možeš zaraditi, sa njima stičeš povjerenje svojih čitalaca, jer upravo tako pokazuješ svoje znanje iz tvoje oblasti interesovanja, kao i samu stručnost i svoj kredibilitet. Kasnije možeš ubaciti i breng ambasador, ako je tvoj biznis zasnovan na izradi i prodaji sopstvenih proizvoda.

Ipak naglašavam, sve zavisi samo od tebe, koliko si uporan i istrajan, koliko voliš ovaj posao, i koliko si zaintersovan da svoj blog učiniš atraktivnim i uspješnim.

Blogovanje jeste zabavno i interesantno, ali prije svega, to je poslovni potez, i tako ga trebaš tretirati. Da bi ostvario zaradu, svom poslu trebaš prići ozbiljno i profesionalno, ali i da preduzmeš sve potrebne korake u ostvarivanju svog cilja.

Zarada se ne može očekivati odmah, prko noći. Mora proći neko vrijeme, da dobiješ svoje čitaoce, da ljudi steknu povjerenje u tebe. To najlakše možeš postići, samo konstantnim objavljivanjem svog korisnog i kvalitetnog sadržaja.

U jednom od narednih postova, detaljnije ću napisati sve o samim načinima zarade, i kako se sa svakom od nijh to može postići.

Za sada je ovo sve, što sam htjela reći na ovu temu. Budi slobodan, ostavi svoj komentar, preporuku što bi volio možda da pročitaš, a toga nema na blogu. Biću srećna da ti izađem u susret, i ispunim tvoju želju.

Ako ti se ovaj post svidio, bila bih presrećna da ga podijeliš i da me preporučiš svojim prijateljima. Moj rad isto tako možeš pratiti na Facebooku i Instagramu.

I za kraj ne zaboravi dugme SHERE.

11 thoughts on “O BLOGU I BLOGOVANJU”

 1. Pingback: URL
 2. Pingback: Pulse Power
 3. Pingback: Buy Guns Online
 4. Pingback: qqslot
 5. Pingback: click here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post