KAKO ODABRATI PLATFORMU ZA BLOG

KAKO ODABRATI PLATFORMU ZA BLOG post thumbnail image

Pozdrav dragi čitaoče!

U ovom postu, naučićeš kako da odabereš platformu za svoj blog.

Danas je veoma jednostavno naprviti i pokrenuti svoj blog ili sajt, jer na internetu postoji mnogo platformi, koje nude besplatne usluge izgradnje bloga.

ŠTA SU TO PLATFORME ZA BLOG

Platforme su sistem, koji koristiš za upravljanjem sadržajem, njegovo pisanje i objavljivanje na internetu. Sve su one u osnovi veoma slične, samo se razlikuju u pojedinim funkcijama koje nude.

Mnoge od njih sa na engleskom, ali sve one imaju u sebi ugrađene prevodioce, tako da je njihovo korištenje jednostavno i lako. Da bi odabrao platormu, koja će najviše odgovarati tvojim potrebama, prvo je potrebno da se upoznaš sa njihovim karakteristikama.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE BESPLATNIH PLATFORMI

Svaka od ovih besplatnih platformi, imaju nekoliko zajedničkih karakteristika:

  • sve su besplatne
  • domen i hosting su besplatni
  • pored imena tvog bloga stoji poddomen(naziv platforme)
  • besplatne teme i šablone za izgradnju tvog bloga
  • vlasnik bloga je platforma a ne ti
  • ne treba ti nikakvo znanje u izgradnji bloga ili sajta
  • nemaju pojedine funkcije, koje bi ti pomogle u unapređivanju bloga

Sve ovo što sam navela su njihove prednosti, ali i mane. Mnogi blogeri preporučuju zakup hostinga i domena, što je daleko bolja opcija, jer si ti vlasnik bloga, i on ne može tek tako nestati. Ali, ako si početnik, i sve ovo do sada nijesi radio i nemaš potrebno iskustvo, nemaš baš puno novca za ulaganje, besplatne platforme su idealne. Lako ih možeš koristiti, možeš da pratiš reakciju publike na tvoj sadržaj, ali i da ocijeniš, da li ti to uopšte ide od ruke.

Kada tvoj blog počne da dobija čitaoce, da se rangira na Google pretraživaču, da čitaoci ostavljaju komentare, dijele tvoje postove na društvenim mrežama, onda možeš početi da razmišljaš o zakupu svog hostinga i domena, i da blog bude tvoje vlasništvo.

Mala preporuka:

Kada se odlučiš za taj korak, svoje čitaoce unaprijed obavijesti o tom tvom koraku, da bi oni znali gdje mogu da nastave da te prate.

Postoji opcija kod mnogih hosting kompanija, da kod njih prebaciš svoj blog. Ali pazi, sadržaj na tvom blogu se neće prebaciti. Zato uvijek imaj rezervnu kopiju svojih tekstova, bilo da je to u tvom kompjuteru, ili zapisano u nekoj svesci. Nemoj da ti se desi, kao što se i meni desilo, da kad sam prebacila svoj blog na plaćenu verziju, ostala sam bez svih tekstova, koje sam imala na besplatnoj platformi. Nijesam o tome vodila računa, pa sam cio blog morala raditi od samog početka.

Mnoge besplatne platforme ti nude i nadogradnju tvog bloga, tako da kod njih možeš da zakupiš svoj domen, i da nastaviš da radiš na istom blogu. O tome ću malo kasnije više napisati i objasniti.

SPISAK BESPLATNIH PLATFORMI

Postoji mnogo besplatnih i kvalitetnih platformi, na kojima možeš da izgradiš svoj blog ili sajt.

Navešcu desetak njih, ali moj naglasak će biti na tri, po meni najbolje platforme, koje sam i sama lično koristila, i koje su me oduševile svojim mogućnostima.

Bloger.com je jedna od najstarih platformi, za izgradnju bloga. U samom je vlasništvu Googla, što ti daje sigurnost, da tvoj blog neće nestati. Sa njom se veoma lako možeš povezati preko svog Google naloga.

Takođe imju i svoju mobilnu aplikaciju, koju veoma lako možeš skinuti na svoj telefon, i preko same aplikcije, uređivati svoj blog.

Pošto je to bespaltna platforma, pored naziva svog bloga imaćeš i njihov poddomen. Evo primjera kako bi to izgledalo:mojsajt.blogspot.com.

Sama platforma je veoma stabilna i sigurna, a postavljane bloga brzo i jednostavno. Dobro je optimizovana, tako da se tvoj blog vrlo brzo može naci na pretraživaču. Pružaju ti mogućnost za postavljanje reklama(GoogleAdSense).Idealno je riješenje za početnike, kao iza sve koji žele da vode svoj blog iz hobija.

Wix.com je veoma popularna besplatna platforma. Kao i kod Bloggera,pored naziva svog sajta dobijaš i njihov poddomen. To izgleda ovako: tvojsajt.wixsite.com.

Nudi veliku korisničku podršku, ali i mnoge opcije za izgradnju tvog bloga, koje se na drugim mjestima plaćaju. Ima skoro 500 besplatnih tema i šablona, kao i veliki izbor funkcija i mogućnosti, koje će ti pomoći da lakše napraviš svoj blog.

Dobra je za sve koji nemaju iskustvo u izgradnji bloga, ali i za one sa manje finansija. Kod Wix-a postoji mogućnost zakupa svog domena, a cijene se krecu u rasponu od 5-25 dolara na mjesečnom nivou, u zavisnosti za koji se paket nadogradnje odlučiš. Postoje 4 paketa, i svaki i svom sklopu ima i godišnju, kao i dvogodišnju pretplatu, što značajno smanjuje samo ulaganje

Weebly.com nudi veliki izbor tema za online prodavnicu, poslovanje, blogove. Teme su napravljene tako, da možeš sve, od početne stranice, do samog bloga, da prilagodiš sebi i svom poslovanju. Snalaženje je veoma lako, prilagođen je mobilnim telefonima, preko koga možeš uređivati svoj blog. Takođe, postoji i mobilna aplikacija, koju veoma lako, možeš skinuti na svoj telefon.

Ima moćne alate za SEO, pravljenje formulara, ugrađivanje video snimaka, kako lično tvojih, tako i sa nekog drugog sajta, stsistiku tvog bloga, kao i mnoge druge vrijedne alate i dodatke. I ovdje pored imena svog bloga dobijaš njihov poddomen, a to izgleda ovako:tvojsajt.weebly.com. Sama platforma je svrstana u top 50 najboljih sajtova.

Pogodna je za sve početnike, kao i za ljude, koji vode blog iz hobija. I kod njih postoji mogućnost zakupa domena, čije se cijene kreću od 5-40 dolara na mjesečnom nivou. Naravno, kao i kod wix-a, imaš mogućnost zakupa na 1 ili 2 godine.

Ova platforma je mnogo jeftinija od Wix-a. Nudi 4 plana nadogradnje, ali je na godišnjem nivou mnogo povoljniji od Wix-a.

Ovo su tri besplatne platforme, koje sam lično isprobala i koje su mi pružile veliko korisničko zadovoljstvo.

Sada ću ti navesti još nekoliko besplatnih platformi koje postoje. Ja lično, nemam nikakvo iskustvo sa njima, pa ti ne mogu prenijeti njihove karakteristike. Ostaje ti samo da odeš na neku od njih, i da ih lično isprobaš.

Za potrebe ovog bloga, lično ću isprobati neku od njih, pa ti kasnje prenosim svoja iskustva, kao i da li su pogodne za korištenje.

Spisak ostalih besplatnih sajtova:

kao i mnoge druge, koje se mogu naći na internetu. Možeš ih i sam potražiti, jednostavnim ukucavanjem u pretraživač: besplatne platforme za izradu bloga.

Nadam se da ti je ova lista bar malo pomogla da se odlučiš, koju ćeš platformu odabrati za svoj blog.

U narednim tekstovima, objasniću korištenje prve tri. Svaki tekst će biti praćen sa detaljnim uputstvima, kao i sa slikama, koje objašnjavaju svaki naveden korak samog postupka.

Ako ti se ovaj tekst svidio, i ako imaš bilo kakva pitanja u vezi odabira platforme, ostavi svoj komentar, a ja ću rado odgovoriti na njega.

Na kraju, ne zaboravi dugme SHERE, ispod ovog teksta.

1 thought on “KAKO ODABRATI PLATFORMU ZA BLOG”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post